Преди да започнете използването на калкулатора трябва да имате предвид, че той е предназначен за изчисляване на препоръчителен хранителен режим за деца от 2 до 10 години, които са с тегло в рамките на нормата. За всички останали случаи е необходимо хранителният режим да бъде консултиран с лекар специалист в областта на детското хранене.

Използването на калкулатора става в следните стъпки:

1. В първата таблица „Данни за детето” въвеждате данни за детето, за което искате да използвате калкулатора (дата на раждане за определяне на възрастта, пол, ръст и тегло) . Те са необходими, за да бъде изчислен ИТМ (Индекс на телесната маса). Въз основа на него калкулаторът определя дали избраният от Вас хранителен режим съответства на препоръките за здравословно хранене при децата. Необходимо е да въвеждате тези данни всеки път, когато отваряте наново страницата на калкулатора, защото теглото и ръстът на Вашето дете се менят с течение на времето.

2. От втората таблица „Продукти” избирате „Категория” (напр. „Продукти”), след това „Тип” (напр. „Зеленчуци”), след това конкретния Продукт (напр.”броколи”) и количеството в грамове (напр. 100 гр.) след което натискате бутона „Добавете към менюто” и този продукт се добавя към дневното меню на Вашето дете. Ако искате да коригирате количеството, напр 140 гр вместо 100 гр от падащото меню „количество” избирате 40 гр и отново натискате бутона „Добави към менюто”. Ако искате обаче да намалите количеството, ще трябва да използвате бутона „премахни” и отново да добавите този продукт с по-нисък грамаж.

3. При добавянето на всеки продукт към дневното меню на Вашето дете графиките в таблиците „Хранителни вещества и енергия”, „Елементи” и „Витамини” се променят динамично и отразяват дали всички показатели са с нормални, ниски или високи стойности.

Трябва да имате предвид, че за показателя „Калории” нормалните стойности за деца с ниска и висока физическа активност са различни (затова нормалните стойности са под формата на интервал), т.е. ако детето Ви е с ниска физическа активност би следвало да се придържате към такъв прием на калории, който е по-скоро в началото на интервала, докато ако е с висока физическа активност – би следвало калорийният му прием да попада в края на интервала „нормални стойности”.

4. При съставянето на менюто на Вашето дете относно категориите „Елементи” и „Витамини” трябва да имате предвид, че стойности над нормата не са повод за притеснение в рамките на конкретен ден или седмица, стига да не са постоянно високи за прекалено дълги периоди от време.

5. Освен наличните продукти и готови ястия в базата данни на калкулатора, Вие можете да добавяте неограничен брой други продукти, стига разбира се да разполагате с информация относно калориите, белтъците, мазнините и въглехидратите, които те съдържат. Това става като кликнете върху линка "Въведете нов продукт" в долния ляв ъгъл на полето "Продукти". Отваря се нов прозорец, в който трябва да въведете име на продукта и данни за хранителните стойности (тази информация е задължителна). След това, ако имате информация относно съдържанието на витамини и минерали, можете да попълните и нея. Последната стъпка е да натиснете бутона "Запази" и вече разполагате с този продукт в базата данни на калкулатора. Можете да го добавяте към дневното меня на Вашето дете като изберете в Категория "Моите продукти", в тип "Моите продукти" и в продукт - въведения от Вас продукт и съответното количество в грамове. Чрез линка "Въведете нов продукт" можете също така да редактирате вече въведени от Вас продукти. Това става като изберете от падащото меню с Ваши продукти някой от тях. В полетата автоматично се зарежда информацията, въведена от Вас преди за този продукт. Можете да промените стойностите във всяко едно от полетата, като накрая не трябва да забравяте да натиснете бутона "Запази".

Ако имате въпроси и предложения относно използването на калкулатора, моля пишете ни на consumers.line@danone.com